Home>>Vetja>>Qoftë edhe vetëm pak kafe gjatë shtatzënisë mund ta ndikojë fëmijën tuaj, thonë studimet.
Vetja

Qoftë edhe vetëm pak kafe gjatë shtatzënisë mund ta ndikojë fëmijën tuaj, thonë studimet.

Ja çfarë duhet të dinë nënat në lidhje me studimin e ri rreth kafeinës, nënave dhe bebeve.

Gjatë shtatzënisë, dëshironi të hani – dhe t’i shmangni të gjitha gjërat e duhura. Ndonjëherë është e vështirë ta dini se çfarë guxoni të hani e çfarë jo. Djathrat e forta janë në rregull, të butat duhet të shmangen. Salmoni është i mirë për rritjen e bebes, peshku-shpatë nuk është. Por si është puna me kafenë?

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve dhe ekspertë të tjerë thonë se është në rregull që nëse gratë shtatzënë konsumojnë deri në 200 miligramë kafeinë në ditë. Një studim i ri sugjeron që edhe sasia më e vogël e kafesë mund ta ndikojë peshën e lindjes së fëmijës.

Gratë që kanë konsumuar mesatarisht 50 miligramë kafeinë në ditë (vetëm 1/4 e limitit të rekomanduar) kanë lindur fëmijë deri në 65 gramë më të dobët se gratë që nuk kanë konsumuar aspak kafeinë, sipas një raporti të ri të publikuar në JAMA Network Open.

Studimi ndoqi më shumë se 2,000 gra në 12 vende klinike në Shtetet e Bashkuara. Studiuesit u kërkuan nënave të ardhshme të vlerësonin marrjen e tyre të kafeinës dhe gjithashtu përdorën mostrat e gjakut të marra gjatë tremujorit të parë për të përcaktuar nivelet e sakta të gëlltitur.

Shumica e grave të përfshira në studim raportuan se kishin pirë 200 miligramë ose më pak kafeinë në ditë. Vetëm 0.7% e grave vlerësuan se kishin pirë më shumë sesa shuma e rekomanduar ditore.

Në përgjithësi, gratë shtatzëna me nivelet më të larta të kafeinës në gjak lindën foshnje që ishin rreth 3 ons më të lehta, 0.17 inç më të shkurtër, 0.11 inç më të vogla në perimetrin e kokës dhe rreth 0.13 inç më të vogla në perimetrin e kofshës sesa foshnjat e grave me asnjë ose minimale kafeina në sistemet e tyre.

Studiuesit thonë se studimi i tyre tregon se edhe sasi të vogla të konsumit të kafeinës mund të ndikojnë në peshën e lindjes së një fëmije. Pra, çfarë do të thotë kjo për ju, mama? A duhet të hiqni dorë nga kafeja dhe pijet e gazuara krejtësisht?

Jo domosdoshmërisht.

“Është e vështirë të bësh rekomandime bazuar në rezultatet e një studimi,” tha Diana Spalding, CNM, Drejtore e “Shëndeti dhe Mirëqenia e Nënës”. “Ne duhet t’i kushtojmë vëmendje sigurisht, por rekomandimet mund të mos ndryshojnë menjëherë.”

Mjekët bëjnë rekomandimet e tyre të ekspertëve bazuar në vite të dhënash – jo vetëm në një studim të vetëm.

Pesha e lindjes është komplekse – ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në peshën e foshnjës. Mrekullitë e bezdisshme, për shembull, nëse duhet të vlerësohen edhe faktorët që çojnë tek njerëzit që pinë më shumë kafe gjatë shtatzënisë. “A është dikush që pi kafe në shtatzëni sepse e shijon atë ose sepse punon turnin e natës dhe ka një vogëlush për t’u kujdesur? Nëse është kjo e fundit, a mund të ndikojë kjo në rritjen e fetusit?”

Në fund të fundit, ekspertët thonë se duhet të bëhen më shumë hulumtime për të kuptuar plotësisht se si dieta dhe marrja e kafeinës ndikojnë tek fëmija i saj.

Deri atëherë, nëse keni ndonjë pyetje – konsultohuni me mjekun ose maminë tuaj. Alwaysshtë gjithmonë më mirë të diskutoni shqetësimet tuaja me profesionistë mjekësorë që ju njohin dhe historinë tuaj mjekësore.

“Mund të jetë stresuese të dëgjosh rezultate të reja si kjo. Është gjithmonë më mirë të flasësh drejtpërdrejt me ofruesin tënd për rrethanat e tua specifike. Në fund të fundit, beso se po bën më të mirën e mundshme me informacionin e disponueshëm.”/supergrate.net/