Home>>Familja>>Frikërat në fëmijëri dhe trajtimi i tyre
Familja

Frikërat në fëmijëri dhe trajtimi i tyre

Nga Naile Rrustolli

Fëmijët mund të përjetojnë frikë në çdo moshë, dhe shpesh, ato frikë janë një pjesë normale e zhvillimit të tyre. Disa frikë mund të jenë të lehta ose jetëshkurtra, ndërsa të tjerat mund të ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme të fëmijës suaj.
Në moshat më të hershme, foshnjat njohin tingujt dhe fytyrat e prindërve dhe vëllezërve dhe motrave të tyre. Lidhja bëhet e fortë dhe nga mosha 6 deri në 8 muaj, foshnjat mund të fillojnë të tregojnë shenja të ankthit të ndarjes.
“Është normale që një foshnjë të qajë ose të mërzitet kur ndahet fillimisht nga prindërit për kujdesin e fëmijëve, veçanërisht për javën e parë ose dy. Ju mund ta ndihmoni duke e përshtatur gradualisht fëmijën tuaj me mjedisin.Nga se kanë frikë fëmijët sipas moshave?
Mirëpo fatkeqësisht disa raste të rriturit shpesh mund të kontribuojnë në këtë drejtim duke rritur frikën tek fëmijët dhe nuk është e pranueshme frikësimi o fëmijëve nga të rriturit si psh: E përkundim në këmbë dhe fëmija nuk fle, atëherë përdoren fjalët “fli shpejt se po vjen qeni”. Fëmija i mbyll sytë fort dhe dashur pa dashur fle. “Shiko, po vjen xhaxhi doktori të të bëjë gjilpërë, pastaj fëmija nuk ka dëshirë të shkojë tek doktori. “Xhaxhi polici do të të fusë në burg dhe më vonë fëmija ka frikë nga policët. Dhe më e keqja është se ndonjëherë i frikësojmë edhe me babain duke i thënë: “kur të vijë babi do t’ia them të gjitha…”
Duke e përdorur këtë frikë natyrale si një mjet disipline, e kthejmë atë në një fobi, dmth në një frikë të tepruar. Në të vërtetë kjo frikë e cila qetëson menjëherë nënat dhe baballarët vazhdon më pas me probleme që zgjasin për një kohë të gjatë dhe mërzisin më shumë prindërit. Fëmija 6 vjeçar kthehet në një fëmijë frikacak i cili nuk ndahet asnjëherë nga ju, nuk i beson ambientit përreth, çdo vend i duket i rrezikshëm dhe ka frikë nga të gjithë. Dhe fatkeqësisht e gjithë kjo frikë ndikon shumë në zhvillim e tij.
Kur këto frika rriten, si prindër instinkti natyror është shpesh për të qetësuar dhe ngushëlluar. Nuk ka asgjë nën shtrat, të premtoj! Por, realisht, prindërit nuk mund – dhe nuk duhet – të jenë gjithmonë aty për t’i ndihmuar fëmijët të qetësohen. Mësimi i fëmijës suaj se si të menaxhojë frikën e tij pa ndërhyrjen e prindërve do ta ndihmojë atë të krijojë besimin dhe pavarësinë që do t’i duhet për të ndjerë më shumë kontroll dhe më pak frikë, si tani ashtu edhe kur rritet.
Pra, si t’i ndihmojmë fëmijët të fillojnë të ndihen më të guximshëm? Çelësi është një aftësi e padukshme e quajtur vetë-rregullim. Vetërregullimi është në thelb aftësia për të përpunuar dhe menaxhuar emocionet dhe sjelljet tona në një mënyrë të shëndetshme. Është ajo që na jep aftësinë për të folur poshtë vetes ose për të ndjerë gjërat pa vepruar sipas tyre. Shumica e të rriturve praktikojnë vetë-rregullimin pa një mendim të dytë. Mendoni të ndjeni një moment frike përpara se të siguroni veten se nuk ka asgjë të frikshme në një dhomë të errët. Por për fëmijët, zhvillimi i vetë-rregullimit kërkon kohë, praktikë dhe hapësirë për të mësuar – që do të thotë se prindërit ndihen rehat duke i lënë fëmijët të jenë paksa të pakëndshëm ndërsa i kuptojnë gjërat.
Ne duam t’u japim fëmijëve mundësinë të praktikojnë kalimin e situatave të vështira, “por për shumë prindër, kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet”. Kur e shihni fëmijën tuaj në ankth, përgjigja e natyrshme është të dëshironi ta përmirësoni, veçanërisht nëse rregullimi duket si i lehtë. Por, megjithëse kërcimi mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të ketë më pak frikë në këtë moment (dhe të ndihet më mirë me ju), në planin afatgjatë mund ta bëjë më të vështirë për të që të mësojë se si të qetësohet. “Nëse fëmijët marrin mesazhin se mami ose babi do të jenë gjithmonë aty për të bërë ngushëllimin, nuk ka shumë nxitje, apo mundësi, për të mësuar se si ta bëjnë vetë.
Si të ndihmojmë?
Sigurisht, kjo nuk do të thotë tërheqje e të gjithë mbështetjes. “Nuk po flasim për ta futur papritur fëmijën tuaj në dhomën e tij të errët të gjumit dhe për t’i thënë “Mirupafshim! Behu i guximshem! Shihemi ne mengjes!” . Synimi është të drejtojë me butësi fëmijët derisa të jenë gati të marrin frenat vetë. “Ne duam t’u ofrojmë skelat që u nevojiten për të qëndruar më vete.”
Pra, cila është mënyra më e mirë për të ndihmuar (pa ndihmuar shumë)?
Ndihmoni fëmijën tuaj të flasë për atë që e frikëson atë. Fëmijët mund ta dinë se nga çfarë kanë frikë, por nuk kanë gjithmonë fjalë për të shpjeguar. Bërja e pyetjeve specifike mund të ndihmojë. Për shembull, nëse një fëmijë ka frikë nga qentë, ju mund të thoni: “Çfarë i bën qentë të frikshëm?” “A ju ka befasuar një qen apo ju ka rrëzuar?” “A ka ndonjë qen nga i cili keni frikë?” Pasi të keni kuptuar më mirë atë nga e cila ka frikë fëmija juaj, do të keni një ide më të qartë se si ta ndihmoni atë ta përballojë atë.
Validoni Verbalizoni ndjenjat e fëmijës, pastaj vazhdoni. Pasi ta dini se çfarë është frika, tregojini fëmijës tuaj që po e merrni seriozisht dhe atë. “Kur një fëmijë thotë diçka është e frikshme, ka një shans mjaft të mirë që ne si të rritur të mos mendojmë se është e frikshme”. “Por ne gjithmonë duam të fillojmë duke vërtetuar ndjenjat e tyre.” Për shembull, në vend të “Oh hajde, kjo nuk ishte e frikshme!” ose “Çfarë ka për t’u frikësuar?” provoni, “Uau, duket sikur keni qenë i frikësuar!” ose, “Unë e di që shumë fëmijë shqetësohen për këtë.”
Pasi të keni ofruar siguri, është e rëndësishme të vazhdoni shpejt,. “Ne nuk duam të ndalemi në ofrimin e rehatisë rreth gjësë së frikshme, sepse edhe kjo mund të bëhet përforcuese dhe të marrë një jetë më vete.” Në vend të kësaj, filloni të flisni për mënyrën se si do të punoni së bashku për ta ndihmuar atë të fillojë të ndihet më i guximshëm dhe të arrijë në pikën ku ai është në gjendje ta menaxhojë vetë frikën.
Bëni një plan. Punoni me fëmijën tuaj për të vendosur synime të arsyeshme. Për shembull, nëse ajo zakonisht ka nevojë që ju të uleni në dhomë me të derisa të bie në gjumë, mund të bini dakord që deri në fund të javës ajo do të përpiqet të fikë dritën dhe të bjerë në gjumë vetë. Pasi të keni vendosur qëllimin, flisni për hapat që do të ndërmerrni për ta arritur atë dhe jini të durueshëm.
Për shembull, një plan mund të jetë:
Nata e parë: Pranoni që të lexoni dy libra, të fikni dritat, të ndizni një dritë nate dhe më pas të uleni në heshtje me të (pa folur apo luajtur) derisa të bie në gjumë.
Nata e dytë: Lexoni një libër, më pas fikni dritat dhe ndizni dritën e natës. Do ta lini derën të plasaritur dhe do të jeni jashtë, por jo në dhomë.
Nata e tretë: Lexoni një libër, pastaj drita e natës dhe dera e mbyllur.
Nata e katërt: Lexoni një libër, më pas fikni dritat dhe mbyllni derën.
Ofroni inkurajim dhe jini të durueshëm. Së fundi, prindërit duhet të kujtojnë se ndryshimi kërkon kohë dhe frika është një ndjenjë shumë e fuqishme. Qëndroni të qëndrueshëm dhe lavdëroni punën e palodhur të fëmijës suaj: “Mendova se ishte vërtet guximi nga ana jote që qëndroni në dhomën tuaj për gjysmë ore. Le të shohim nëse mund të shkojmë më gjatë nesër!”
Lëreni fëmijën tuaj të dijë se mendoni se ai mund të përballojë frikën e tij, edhe nëse ai nuk është ende aq i sigurt. “Të thuash gjëra të tilla si, “Ti e ke këtë!” ose, “Ti je kaq i guximshëm!” mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të ndihet më i sigurt”,. Fëmijët, veçanërisht ata më të vegjël, mund të kenë nevojë për disa përpjekje përpara se gjërat të ngjiten, kështu që mos u dorëzoni nëse fëmija juaj ende kërkon atë gotën e tretë me ujë ose fshihet nga qentë në rrugë edhe pasi të keni filluar të punoni për të ndërtuar trimëri.
Jo të gjitha frikërat janë të njëjta
Të ndihmosh fëmijët të mësojnë të menaxhojnë frikën me të cilën përballen rregullisht, si frika nga errësira ose frika nga shkuarja te mjeku, është thelbësore, por jo të gjitha frikërat krijohen të barabarta.
Nga ana tjetër, nëse frika e fëmijës suaj është e vazhdueshme, tepër intensive ose fillon të ndërhyjë në jetën e saj të përditshme, mund të jetë koha për të kërkuar ndihmë. Shenjat që një frikë mund të jetë diçka më shumë përfshijnë:
Shqetësim obsesiv: Fëmija juaj fiksohet në objektin e frikës së tij, duke menduar ose duke folur shpesh për të, ose edhe kur shkaktari nuk është i pranishëm. Për shembull, duke u bërë jashtëzakonisht i shqetësuar muaj para vizitës së tij të radhës tek dentisti.
Frika që kufizojnë aftësinë e fëmijës suaj për të shijuar jetën e saj ose për të marrë pjesë në aktivitete. Për shembull, refuzimi për të shkuar në një udhëtim në klasë në park sepse mund të ketë qen atje.
Frikë intensive, specifike që shkaktojnë dëmtim.
Shenjat e ankthit të rëndë si sulme paniku, sjellje kompulsive ose përçarëse, ose tërheqje nga aktivitetet, shkolla ose familja.
Nëse frika e fëmijës suaj duket se mund të jetë diçka më serioze, lini një takim për të biseduar me një profesionist për të parë nëse nevojitet më shumë ndihmë.
Qetësojini, flisni me to: Tregohuni të ndjeshëm dhe të duruar ndaj frikës e cila është normale për moshën e tyre, përpiquni ta kuptoni frikën e tyre. Mos harroni, një fëmijë i cili dëgjohet dhe mirëkuptohet qetësohet shumë shpejt. Dhe me kalimin e kohës do t’i kalojë dhe frika.
Asnjëherë mos e lini vetëm me objektin nga i cili frikësohet: kjo teknikë mund të jetë e vlefshme për të rriturit. Por tek fëmijët mund të hapë plagë të pashërueshme në të ardhmen. Mos e hidhni në pishinë fëmijën i cili ka frikë nga uji. Mos e lini vetëm në errësirë fëmijën që ka frikë nga errësira. Mos mendoni se do të mësohet. Ky veprim ndoshta bëhet shkak për thellimin e çrregullimit në sjellje( thithja e gishtit, ngrënia e thonjve, të lagurit natën etj).
Ndiqni një rrugë të përshkallëzuar: mësojeni fëmijën tuaj gradualisht me gjënë nga e cila ka frikë; fëmijës që ka frikë macen thuajini ta vizatojë atë, pastaj merrini një mace lojë, luani bashkë me të, përkëdheleni ju më parë, pastaj përkëdheleni bashke dhe ushqejeni.
Lërini hapësirë fëmijës të krijojë personalitetin e tij: mos i rrini shumë mbrapa dhe mos u shqetësoni shumë. Mos e mbani për dore fëmijën i cili ka dëshirë të ecë vetëm në rrugë por ndiqeni atë. Bëni të mundur shikimin e programeve televizive të përshtatshme me moshën. Mos e lini të shohë filma të cilët përmbajnë skena të dhunshme (qoftë edhe filma vizatimorë).
Tregohuni të kujdesshëm në krijimin e një ambienti të qetë në shtëpi: frika e fëmijës do të shtohet në një shtëpi ku përjetohen shpesh grindje dhe tensione të ndryshme familjare.
Mos tregoni shenja frike afër fëmijës: Sepse fëmija mund ta mësojë frikën nëpërmjet imitimit dhe shembullit që i jepet./supergrate.net/